Svatá Ludmila se vrátí do Mělníka

A to v podobě památníku, kterou uctí naší první světici. Je všeobecně známo, že byla manželkou prvního historicky doloženého českého knížete Bořivoje I., matkou dvou následujících panovníků Spytihněva I. a Vratislava I., a babičkou dalšího světce a patrona České země knížete Václava i jeho nástupce Boleslava I. Po smrti Vratislava I. se dostala do sporu se svojí snachou Drahomírou ohledně zahraniční orientace knížectví kdy Ludmila upřednostňovala Bavorsko a Drahomíra tehdy politicky rostoucí Sasko v podobě římského císaře Jindřicha I. Ptáčníka. Spor vyvrcholil zavražděním kněžny Ludmily na hradě Tetín v roce 921.

A právě příští rok uplyne od tohoto prvního politického atentátu v našich dějinách 1100 let. V této souvislosti vznikl „Projekt Svatá Ludmila 1100 let“, jenž se souvisle věnuje památce svaté Ludmily od roku 2015. Jehož vyvrcholením bude připomenutí výročí 1100 let od zavraždění svaté Ludmily na hradišti Tetín, které proběhne v roce 2021. Tento Projekt je zastřešen stejnojmenným spolkem jehož zakládajícími členy jsou obec Tetín, město Mělník, město Roztoky, farnost Beroun a farnost Roztoky. K nimž se posléze připojila i další města a obce, které pořádají různé akce v podobě výstav, přednášek či seminářů.

A město Mělník coby jedno z předpokládaných míst narození – o původu Ludmily existují dvě tvrzení, u kterých je těžké rozhodnout, které spíše odpovídá skutečnosti. Podle Kristiánovy legendy byla dcerou Slavibora, pšovského knížete, což bylo staré označení Mělníka. A podle staroslovanské legendy pocházela ze srbské země což mohla být Lužice – se rozhodlo uctít její památku výtvarným dílem. Po mnohých námětech kam sochu umístit jako například parčík u kostela sv. Ludmily došlo ke zralé úvaze na prostor akropole bývalého hradiště Pšov a tudíž i symbolicky mezi světsky a církevní svět – mělnický zámek a chrám sv. Petra a Pavla. Místo je o to symboličtější, neboť světice před kostel přirozeně patří a zámek či spíše hrad býval vdovským sídlem českých královen.

Za tímto účelem město Mělník vyhlásilo anonymní, jednofázovou výtvarnou soutěž pro sochaře, která byla následně uzavřena 29. května letošního roku. Na základě jeho výsledku byl odbornou porotou vybrán vítězný návrh, jenž bude posléze plně realizován. To se stane slavnostním odhalení památníku, jenž se uskuteční v létě příštího roku při výročí mučednické smrti této světice – patronky rodin, což je i pro naší současnost kdy mnohdy rodina postrádá svojí důležitost velmi aktuální…

Avšak aby se mohli zájemci seznámit s těmito návrhy, proběhne v prostorách kulturního domu výstava těchto prací. Její vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 6. srpna od 17 hodin.

mar