Znečišťovatelé pod lupou

je to již půl roku, který uběhl od průmyslové havárie, která nemá co se týče rozsahu, závažnosti a dopadu na životní prostředí v Česku obdoby. Dodnes není znám viník této havárie, ale bohužel ani jednoznačné kroky, které Česká inspekce pro životní prostředí k jejich vypátrání a usvědčení podnikla.
Proto jsme připravili dopis, kde spolu s dalšími 24 českými ekologickými nevládními organizacemi sdruženými pod Zeleným kruhem vyzýváme ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse k rezignaci na post ředitele ČIŽPPřipojili jsme se také do akce “Vzkaz pro Bečvu”, kterou zorganizovali místní občané.
Ačkoliv se od začátku společně snažíme tlačit na dopadení a potrestání původce havárie, tak podle vyjádření odborníků jako je profesor Holoubek, to zřejmě nebude možné. Pan profesor na základě svých znalostí a zkušeností veřejně upozornil, že inspektoři odebrali vzorky příliš pozdě a zcela opomenuli odběry na klíčových místech. Právě včasné odběry u výpustí podezřelých průmyslových závodů byly nezbytné pro identifikaci pachatele.
Připomeňme si také to, že při posledním pokusu o vznik parlamentní vyšetřovací komise to bylo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, které hlasování zablokovalo  vynucenou přestávkou. Lze jen spekulovat, proč právě ANO nemá zájem na odhalení viníka.
Přesto všechno se nevzdáváme a za zdravé řeky budeme bojovat dál! Bude to ale jistě dlouhý boj.
Podpořte nás jednorázovým nebo měsíčním finančním příspěvkem, abychom v našem boji mohli setrvat. Společně jsme silní natolik, abychom docílili požadovaného prošetření celé události, které povede k dopadení viníka.
Děkujeme Vám za přízeň a podporu výzvy Řeky bez jedů, která je důležitým nástrojem pro prosazení lepších nástrojů na ochranu našich řek.
S pozdravem a přáním krásného dne,
Kamil Repeš – Arnika
Vedoucí kampaně Řeky bez jedů
+420774406825 (kancelář)
kamil.repes@arnika.org