„Rapsodie v modrém pokoji

….aneb Dva muži mezi nebem a jazzem“. A kteří to jsou? Samozřejmě Jaroslav Ježek a George Gershwin. Ve Velkém sále Společenského domu v Neratovicích tak proběhne takový menší svátek swingu. A to ve čtvrtek 28. listopadu od 19 hodin kdy se zde představí Ondřej Havelka a jeho Melody Makers….

Orchestr vznikl již před více jak dvaceti lety po odchodu Ondřeje Havelky z Originálního pražského synkopického orchestru, kde působil řadu let. Někteří členové z OPSO odešli zároveň s ním a tvoří proto i část Melody Makers. Ondřej Havelka absolvoval obor „herectví“ na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze a obor „režie“ na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Po absolutoriu studia herectví působil šest let v pražském divadle Studio Ypsilon. Brzy se prosadil i jako filmový a televizní herec. Mnozí si jej okamžitě vybaví jako Jiřího Oulického v seriálu Saturnin, kde skutečně originálním způsobem ztvárnil tuto postavu. Z této role vyzařuje onen kladný vztah k této době, jenž vychází právě i z jeho hudebních aktivit. Už od studentských let se totiž věnuje interpretaci jazzové a populární hudby 20. a 30. let jako zpěvák, tanečník a stepař. Se zmíněným Originálním pražským synkopickým orchestrem nahrál celkem šest alb a napsal i spolurežíroval hudební film, který získal na festivalu televizní zábavy v Montreux v roce 1991 “Stříbrnou růži”. Hudebnímu tělesu Melody Makers jde hlavně o přesnou interpretaci swingové éry a zabývá se nejen americkými skladbami, ale i raným českým či slovenským jazzem. Ke hře používá i dobové nástroje, které zaručují skutečnou autentičnost skladeb. Pestrý repertoár zahrnuje atraktivní skladby širokého žánrového spektra od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových big-bandů. Kromě zpěváka Ondřeje Havelky a kapelníka Petra Tichého tvoří orchestr ještě třináct muzikantů.

A v tomto skvělém koncertě představí velikány světového jazzu. George Gershwin a Jaroslav Ježek – dva velcí skladatelé, dva obdobné osudy. Hitmakeři, kteří zásadně ovlivnili vývoj popmusic 20. století a zároveň chytře a invenčně propašovali jazz do hudby klasické. Koncert nabitý nesmrtelnými evergreeny, korunuje unikání a swingující provedení slavné Gershwinovy „Rapsodie v modrém“ v původním aranžmá pro klavír a jazzový orchestr.

Určitě to bude úžasný zážitek, který každého milovníka tohoto žánru chytne za srdce…

mar