Rozšířená odpočívka Klíčany na dálnici D8 směr Ústí je zprovozněna

Od pátku 18. října byla uvedena do provozu odpočívka Klíčany na třetím kilometru dálnice D8 směr Ústí nad Labem. Práce trvaly 79 dní. Počet parkovacích míst pro osobní auta a kamiony je šestkrát vyšší.

 

Stavební akce byla zahájena 1. srpna a jejím cílem bylo přestavět a dobudovat původní odpočívku z devadesátých let minulého století tak, aby více reflektovala současné potřeby motoristické veřejnosti. Původně bylo na odpočívce 10 stání pro osobní auta a 10 pro kamiony; aktuálně jich je šestkrát více. Celková nově zabraná plocha činí 22 000 m², to je přibližně jako 5 fotbalových hřišť.

 

Na stavbě pracovalo denně, včetně víkendů, až 50 dělníků a množství těžké techniky. Použito bylo 3 000 kubíků betonu a 10 000 tun asfaltové směsi. Na odpočívce byl zřízen mobiliář, včetně zastřešených posezení. Pro rodiny s dětmi bylo vybudováno dětské hřiště. Pro zlepšení celkového vzhledu odpočívky a zlepšení mikroklima byly v odpočinkové zóně vysázeny stromy. Stejně tak tomu je i v případě ostrůvků mezi stáními. Areál byl oplocen, a to po celém obvodu. Oplocení navazuje na oplocení dálnice. Odpočívka je nově vybavena veřejným osvětlením LED. Pro zlepšení využití kapacity stání byla odpočívka vybavena systémem pro sledování obsazenosti a telematickým systémem pro rozřazení nákladních vozidel do jednotlivých řad. Odpočívku od dálnice odděluje nově pro komfort návštěvníků gabionová stěna.

 

Celková kapacita parkovacích míst po rozšíření odpočívky:

stání pro osobní vozidla: 61

stání pro autobusy: 5

stání pro karavany, obytné vozy: 12

stání pro nákladní vozidla: 60

stání pro kontrolní stanoviště PČR: 1

stání pro nadrozměrné soupravy: 1

 

Zhotovitelem vybraným formou veřejné soutěže je společnost STRABAG Silnice a.s., která podala nejvýhodnější ekonomickou nabídku a práce se zavázala provést za 123,00 mil. Kč bez DPH.