Nejlepší kniha o fake news!!!

Další akční scénické čtení oblíbeného cyklu LiStOVáNí se bude týkat problematiky až nebezpečně aktuální.

Média, politici, sociální sítě…Ze všech těchto zdrojů se na nás neustále valí dohady o tom, kdo, jak a proč se nás snaží dezinformovat. Objevují se různé fotomontáže, šíří se falešné zprávy či zkreslené informace. Bohužel je mnoho těch, kteří jim bezmezně uvěří a projevuje se to na jejich jednáních a postojích. Co ale často opakovaná spojení fake news, dezinformace a alternativní fakta zahrnují? Jedná se o fenomén posledních let, nebo jsou tu s námi, šikovně skryté, už dlouhá staletí? Jak je možné, že fungují? Kdo a proč je vypouští? A co je hlavní, jak se proti nim můžeme bránit?

Před dezinformacemi se snaží varovat publikace „Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!“ od spolku Zvol si info, který se skládá ze studentů a pedagogů Masarykovy univerzity. Tato kniha se šikovnou manipulací v samotném názvu čtenáře dovede k tomu, jak nad záplavou informací, která se na nás denně valí, přemýšlet kriticky, ale bez zbytečné paranoie.

Její spoluautor Miloš Gregor o tomto záměru říká: „Snažili jsme se tento fenomén uchopit ze všech možných stran. Jednak tam představujeme argumenty, proč fake news vlastně nejsou fenoménem novým, jsou tu již několik staletí, jenom se jim dříve říkalo jinak. Ukazujeme principy, na kterých pracují, a říkáme, proč máme kolikrát tendenci těmto zprávám věřit, byť se jiným můžou zdát na první pohled falešné. To všechno zahrnujeme do kontextu dnešní doby a popisujeme, jak se to projevilo ve fungování internetu a sociálních sítí.“

LiStOVáNí tak přináší na jeviště opět další vysoce aktuální vědecko-naučný text, vtipnou, neotřelou scénickou formou.

O tom se bude každý přesvědčit i v hudebním sále mělnického kulturního domu ve čtvrtek 29. března od 18 hodin.

mar