Fidlovačka s naší nekrásnější písní zazní v Tišicích

V roce 2010 se skupina nadšenců rozhodla obnovit přerušenou tradici ochotnického divadla v Tišicích a tak vznikl Amatérský divadelní spolek LUNO. Za dobu existence uvedli členové již celou řadu her z nich možno jmenovat například „Hrátky s čertem“, „Zkrocení zlé ženy“, „Dívčí válka na Karlštejně“ či „Babička“. Jelikož mnozí členové rádi zpívají, tak si troufli na operu. Výsledkem bylo provedení „Prodané nevěsty“ či „Rusalky“.

A k letošnímu stému výročí vzniku Československa nastudovali klasické divadelní představení Josefa Kajetána Tyla „Fidlovačka“, ovšem v netradičním pojetí. Nejenom místním divákům ji představí v pátek 9. března od 18.30 hodin ve společenském sále restaurace U Hřiště v Chrástě. Ti, kteří nestihnou páteční termín nebo už se na ně nedostanou vstupenky, mají na stejném místě další příležitost hned o den později, v sobotu 10. března rovněž od 18.30 hodin nebo následující neděli 11. března od 15 hodin.

Tylova divadelní hra „Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka“ byla poprvé uvedena na konci roku 1834 v pražském Stavovském divadle. Ve hře tehdy zazněla píseň „Kde domov můj“, složená Františkem Škroupem, která se později stala českou hymnou. A ta samozřejmě v plném znění zazní i na těchto představeních.

mar