Neratovický Jazzový klub Společenského domu přivítá dalšího vzácného hosta

Nebude jim nikdo jiný, nežli trumpetista, skladatel, kapelník a amatérský malíř Laco Deczi!

Jako každoročně i letos zavítal na nějaký čas do naší republiky, kde opět vystoupí na celé řadě koncertů. Již více jak půl století působí na profesionální hudební scéně. V šedesátých letech byl členem kapely SHQ Karla Velebného, a přesně před padesáti lety, na konci roku 1967, založil vlastni soubor Jazz Celula, kde postupně hrál s muzikanty Laco Troppem, Svatoplukem Košvanecem, Josefem Vejvodou, Karlem Růžičkou a Petrem Králem. V tomto období byl vybrán do tehdejšího reprezentativního Czechoslovak All Star Band. Dále působil i v Jazzovém orchestru Československého rozhlasu a zabýval se i skládáním filmové hudby. Nahrál několik sólových alb, mezi nejznámější patří “Sentimental Trumpet” v doprovodu smyčcového orchestru. Jako sólista byl členem orchestru při nahráváni desky “Jazz Goes To Beat” Václava Zahradníka, nebo Jazz ze studia A. V této době se naplno také věnoval skládání celé řady orchestrálních skladeb. Ještě před emigrací nahrál duety s kytaristou Zdeňkem Šárkou Dvořákem a složil velké množství filmové hudby, mezi nejznámější patří „Kalamita“ Věry Chytilové z roku 1981.

V roce 1985 emigroval a po několika měsících strávených v Západním Německu nakonec definitivně zakotvil ve Spojených státech, kde dodnes žije a především úspěšně hraje. A to s celou řadou skvělých jazzových muzikantů, jako jsou Elvin Jones, Bill Watrous, Junior Cook, Dave Weckl a Sonny Costanzo. Pravidelně koncertuje se svojí kapelou Celula New York v oblasti států New York a Connecticut. Jako bubeník v této kapele působí i jeho syn Ladislav „Vajco“ Déczi. V tomto velkoměstě má též vlastní nahrávací studio. Vedle hudebních aktivit je Laco také zdatným malířem. Na kontě má několik desítek děl, většinou olejomaleb. V roce 2005 vychází kniha „Pravdy“ zobrazující Lacovu malířskou tvorbu společně s historkami k jednotlivým obrazům.

Od roku 1990 pravidelně koncertuje v České republice i na Slovensku. Výjimkou nejsou ani zastávky v Polsku, Rakousku a především Německu. V intervalech jednoho až dvou let vydává studiové nebo live desky, v posledních letech také DVD z koncertů. Dohromady má na kontě již přes dvacet alb a video nosičů.

Takže tento pátek 20. října od 20 hodin se i s kapelou představí ve velkém sále neratovického kulturáku a bude to zase skvělý zážitek.

mar