Filmová projekce v mělnickém kulturáku nabídne zajímavé snímky

Letnímu promítání letos počasí nějak nepřeje. Již podvakrát za sebou musela být zrušena projekce v Letním kině na Aušperku a tak příznivci „stříbrného plátna“ vyšli naprázdno. Tento čtvrtek 3. srpna si však mohou vynahradit. Tentokrát pod střechou v hudebním sále mělnického Masarykova kulturního domu se uskuteční projekce hned dvou filmů za sebou.

Nejprve od 16 hodin si přijde na své dětské publikum, neboť bude moci shlédnout od Marka Osborna, režiséra Kung Fu Pandy, první celovečerní animovanou adaptaci slavného díla o přátelství, lásce a skutečném štěstí „Malý princ“. Ústřední postavou je malá holčička, kterou se její maminka snaží připravit na skutečný svět dospělých. Její plán naruší trochu excentrický, leč dobrosrdečný soused, letec, který holčičce představí neobyčejný svět, jenž mu před dávnou dobou představil Malý princ. Ve světě, kde vše je možné, začne pro malou holčičku kouzelná cesta uvnitř vlastní představivosti, na které znovuobjeví své dětství a zjistí, že skutečně můžeme vidět jen srdcem.

Večerní projekce bude zase patřit dospělým. Od 20 hodin budou moci shlédnout koprodukční film režiséra Jima Jarmusche „Paterson“. Jim Jarmusch, rodák z Ohia, pomáhal utvářet moderní podobu amerického nezávislého filmu. Originalitou svých snímků, které natáčí již více než třicet let, však toto teritorium dalece přesahuje. Na svých filmech se režisér, pro něhož je obrazem lidské existence cesta, vyprávěcím principem dialog a klíčovým tématem kulturní rozdíly, podílí jako scenárista a někdy také jako střihač, producent či kameraman. Velký důraz klade Jarmusch také na hudební stránku filmu. Hrdinou tohoto snímku je Paterson, řidič autobusu ve stejnojmenném městečku Paterson. Každý jeho den je zdánlivě stejný jako ten předešlý: projíždí trasou své linky, pozoruje město ubíhající před čelním sklem a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notýsku, jde na procházku se psem, zastaví se v baru vždy jen na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou. Její život je pravým opakem – vše v něm se neustále mění a každý den přináší nové sny a nápady. Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nejnovější plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. Film je příběhem vítězství a porážek všedního dne a krásy, která se skrývá i v těch nejmenších detailech.

Takže jistě tato filmová projekce uspokojí všechny, kteří mají rádi zajímavé snímky ze života.

mar