Nejlepší letní koláč
Ingredience na koláč
180 g mouky (1:1 hladká a celozrnná pšeničná)
1/2 lžičky sody
1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
120 g třtinového cukru
120 g másla pokojové teploty
1 lžička mleté vanilky
2 vejce pokojové teploty
200 g kefíru nebo jogurtu
300 g sezónního ovoce
Na posypání
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
2 lžíce plátkový mandlí
Na servírování
zakysaná smetana, řecký jogurt a nebo šlehačka
Postup
1.
Předehřejte troubu na 180°C a vyložte si dno dortové formy o průměru 23 – 25 cm pečícím papírem. Boky formy vymažte tukem.
2.
Do mísy přesejte všechnu mouku, prášek do pečiva, sodu, špetku soli. Přidejte cukr, vanilku, vejce, kefír, rozpuštěné máslo a jen krátce a lehce promíchejte. Snažte se těsto nepřepracovat.
3.
Těsto přesuňte do formy, rovnoměrně rozetřete a rozdělte na vrch ovoce. Vše posypejte skořicí, třtinovým cukrem a mandlovými lupínky.
4.
Koláč dejte péct do trouby na 30 minut do zlata. Servírujte ho klidně ještě teplý se lžičkou zakysané smetany, jogurtu nebo se šlehačkou.
Zdroj: www.kitchenette.cz