Nejlepší letní koláč

Ingredience na koláč

180 g mouky (1:1 hladká a celozrnná pšeničná)

1/2 lžičky sody

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

120 g třtinového cukru

120 g másla pokojové teploty

1 lžička mleté vanilky

2 vejce pokojové teploty

200 g kefíru nebo jogurtu

300 g sezónního ovoce

Na posypání

2 lžíce třtinového cukru

1 lžíce mleté skořice

2 lžíce plátkový mandlí

Na servírování

zakysaná smetana, řecký jogurt a nebo šlehačka

Postup

1.

Předehřejte troubu na 180°C a vyložte si dno dortové formy o průměru 23 – 25 cm pečícím papírem. Boky formy vymažte tukem.

2.

Do mísy přesejte všechnu mouku, prášek do pečiva, sodu, špetku soli. Přidejte cukr, vanilku, vejce, kefír, rozpuštěné máslo a jen krátce a lehce promíchejte. Snažte se těsto nepřepracovat.

3.

Těsto přesuňte do formy, rovnoměrně rozetřete a rozdělte na vrch ovoce. Vše posypejte skořicí, třtinovým cukrem a mandlovými lupínky.

4.

Koláč dejte péct do trouby na 30 minut do zlata. Servírujte ho klidně ještě teplý se lžičkou zakysané smetany, jogurtu nebo se šlehačkou.

Zdroj: www.kitchenette.cz

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter