Rissoto arborio s houbovým ragú a parmezánem

Rissoto arborio s houbovým ragú a parmezánem

Seznam surovin

Rizzoto

500g rýže Arborio

4 šalotky nebo 2 červené cibule

400ml zeleninového nebo masového vývaru

100ml bílého vína

5 větviček tymiánu

50g másla

Sůl

Pepř

Olivový olej

Houbové ragú

500g mražených hub

8 žampiónů

8 větviček tymiánu

80ml červeného vína

2 menší červené cibule

4 stroužky česneku

50g másla

1/2 lžičky kmínu

Parmazan dle chuti + na dozdobení

Recept Rizzoto

1. V hrnci si rozpustíme máslo s olivovým olejem a během toho si nakrájíme šalotku nebo cibulku na jemno.

2. Cibulku osmahneme do zlatova. Potom přidáme větvičky tymiánu a česnek, který jen rozbijeme nožem. Osolíme a jemně opepříme.

3. Následně přidáme rýži arborio a všechno společně promícháme. Kdyz začnou zrníčka rýže zlátnout, zalijeme vše vínem.

4. Víno necháme vyvařit. Poté přidáme vývar, tolik aby byly všechny zrníčka ponořena.

5. Jakmile začne vývar vřít přidáme máslo, zamícháme a stáhneme hrnec z plotny, pak ho přikryjeme pokličkou. Potom necháme hrnec přikrytí 30- 45 minut pokličkou. Tímto způsobem se rizzoto krásně samo dodělá. Rizzoto by mělo být na zkus, což znamená že je na ve středu ještě lehce nedovařené.

6. Na konec hotové rizzoto přendáme na plech a necháme ho vychladnout.

Recept houbové ragú

1. Rozpálíme olej a hodíme do něj cibuli nakrájenou na jemné měsíčky.

2. Když je cibulka krásně opečená, přidáme mražené houby a restujeme, dokud se z nich nevypaří všechna voda.

3. Potom vezmeme lístky tymiánu, kmín a česnek, vše nakrájíme na drobno a přidáme k houbám. Zase všechno společně zarestujeme, aby se nám propojily všechny chutě.

4. V dalším kroku přidáme červené víno, které necháme vyvařit. Vše osolíme a opepříme.

5. Na závěr přidáme máslo, které celý pokrm zjemní a dodá mu lehkost!

Kompletace

1. Do rendlíku si dáme rizzoto, a trochu vývaru.

2. Když se začne vařit, přidáme houbové ragú a všechno společně prohřejeme.

3. Rizzoto musí být vláčné, takže se nebojte dát více vývaru.

4. Když je rizzoto i ragú teplé, přidáme nastrouhaný parmazán a máslo, díky kterému bude rizzoto pěkně krémové

5. Na pánvičce si orestujeme žampiony na másle, osolíme a opepříme.

6. Rizzoto nandáme na talíř, na vrch dáme orestované žampiony, parmazán a pokapeme olivovým olejem.

7. DOBROU CHUŤ!!!