Caesar salát


Caesar sálat

Caesar salát je velmi oblíbené, lehké a hlavně rychlé jídlo, které vždy vykouzlí úsměv na tváři vám, nebo třeba vaší návštěvě. Kromě toho lze pokrm připravit jako salát doprostřed stolu, který nejenže ozvláštní a odlehčí každé jídlo, ale uspokojí každého.

 

Seznam surovin

Římský salát (podle počtu osob)

Parmazán

Bageta (podle počtu osob)

 

Zálivka

Majonéza 200g

Zakysána smetana 70g

Parmazán 45g (podle chuti si můžete dat více)

Česnek 2 stroužky (lze vynechat)

Olivový olej 70ml

Ančovičky 4-6 filetlů

Hořčice 1 lžíce

Sůl

Pepř

 

Postup

Postup je velmi jednoduchý, do větší mísy dáme všechny suroviny na zálivku, nastrouháme parmazán na jemném struhadle a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Jen česnek a ančovičky přidávejte postupně, aby nebyla zálivka nakonec zbytečně česneková nebo ančovičková. Na závěr osolíme, opepříme a dáme vychladit do ledničky, aby zálivka zchladla.

 

Následná kompletace je pak už velmi jednoduchá. Natrháme listy římského salátu – nikdy je nekrájíme nožem, protože nám potom salát zhořkne. Přidáme caesar zálivku, osolíme, opepříme a vše jemně ale pečlivě promícháme tak, aby byl salát stále nadýchaný. Včerejší bagetu nakrájíme na kostky a dozlatova opečeme na olivovém oleji. Pak už zbývá nandat salát do misky, posypat připravenými krutóny a hoblinkami parmazánu. Vualá máme hotovo!

Kdyby se vám zdál salát nudný nebo jste měli pocit že mu něco chybí můžete ho doplnit steakem z kuřecího prsa nebo filetem z lososa.