Pilotní projekt POSEZ pomůže seniorům a handicapovaným

Ve Středočeském kraji vzniknou tři nová kontaktní místa pro seniory a handicapované v rámci projektu POSEZ

Od 1. července vzniknou ve Středočeském kraji tři nová kontaktní místa pro seniory a zdravotně postižené. Do pilotního projektu POSEZ (POmoc, SEniorům a Zdravotně postiženým) se podle dnešního rozhodnutí zastupitelstva zapojí zatím tři města – Mladá Boleslav, Nové Strašecí a Poděbrady. Jedná se už i o zapojení Benešova.

Cílem projektu POSEZ je zřídit a provozovat bezbariérová kontaktní místa pro seniory a osoby se zdravotním postižením (OZP) v obcích Středočeského kraje. „Posláním projektu je na kontaktních místech poskytovat těmto lidem pomoc a realizovat aktivity, které mají zkvalitnit jejich život, udržet proces socializace, aktivizovat, působit preventivně v oblasti sociálního a pracovního vyloučení nebo preventivně v oblasti ohrožení sociálně patologickými jevy,“ vysvětlila krajská radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD).

V Mladé Boleslavi bude kontaktní místo provozovat organizace Služby a školení MB, v Novém Strašecí najdou lidé POSEZ v Domově Nové Strašecí a v Poděbradech se otevře v Centru sociálních a zdravotních služeb Poděbrady. Středočeský kraj přispěje každému kontaktnímu centru na provoz formou individuální finanční dotace. Bude se jednat o 60 procent nákladů, zbývající částku uhradí příslušné město. Pro letošní rok tak Středočeský kraj uvolní na provoz POSEZů 340 860 Kč.

V kontaktních centrech najdou senioři a handicapovaní místo k setkávání s možností zajistit informační, asistenční a koordinační servis. Součástí bude například i přístup k internetu včetně pomoci s jeho využitím nebo zázemí pro setkávání, kde si budou moci senioři posedět a sdílet své problémy či zkušenosti. „Každý POSEZ si může nabídku služeb pro své klienty přizpůsobit podle svých možností, někde je například i možnost kondičního cvičení nebo hry na hudební nástroje,“ doplnila radní Aneta Heřmanová. Projekt nemá za účel nahradit poskytování sociálních služeb dle zákona 108/2006 Sb., ale doplnit celý systém sociální péče tak, aby tato byla komplementární a vycházela z aktuálních potřeb cílových skupin a společnosti.