Hudební a písničkářská tvorba v Kralupech dostává zelenou

Open Mic je koncert zvláštního druhu. Je zacílený na osobitou tvorbu písničkářů. Chce to jen osobní statečnost, vystoupit z anonymity publika, zahrát či zazpívat svou autorskou píseň v jednoduché interpretaci na pódiu. A právě na ně může vstoupit každý, kdo chce představit svou svéráznou tvorbu.

Premiéra takovéto otevřené písničkářské scény se konala letos v Kralupech pod názvem „Open Mic“. Další setkání interpretů v komorním prostředí v baru „The Patro“ nad restaurací Na Františku nedaleko kralupského městského úřadu na sebe nenechalo dlouho čekat.

Open Mic obecně „staví“ na osvědčeném newyorském modelu, který vznikl v šedesátých letech minulého století ve velké rezidenční čtvrti Greenwich Village – v jednom z pěti nejstarších obvodů Manhattanu. Tady se etablovali písničkáři od bezejmenných zpěváků až po osobnosti světové úrovně, třeba jako proslulý Bob Dylan, Paul Simon a další.

Obvykle se večery Open Mic pořádají v kavárně, čajovně nebo v baru. Na pódiu se střídají hudebníci nebo zpěváci a zahrají jednu až tři písničky v přesně ohraničeném časovém úseku.

Další kralupský večer autorské hudební tvorby měl úspěch a své posluchače. Vystoupil Pražan Miloš Sušek, vyznávající styl mezi country a blues, Erdela Teriérová (folk – blues), Jenmy (alternativní folk), Jiří Šámal (world music), Ámos Tyrš (folk – pop), Kralupskej pankáč, Jindřich Kubánek (folk), Elka Mája (z Mělníka), Petr Němec a Divný lidi, Jiný Člověk (alternativní rock) a další hosté „z ulice“. Přinesli si s sebou kytary, ale i ukulele, bubny, k dispozici bylo i pianino.

Hlavním organizátorem byl i tentokrát Milan Junášek. Ten má vlastní zkušenost s vystoupením v několika pražských Open Mic a na kralupské scéně se s doprovodnou kytarou i tentokrát také prezentoval.

A protože Open Mic dává posluchačům jedinečnou příležitost poznat neokoukané autory a interprety různých hudebních žánrů, na pódium přišli i ti, kdo překonali prvotní ostych a ukázali, co umí. Začínajícím muzikantům poskytl tento v Kralupech „nový druh zábavy“ jedinečnou možnost setkat se na jednom pódiu se svými zkušenějšími a známějšími kolegy. A tento hudební večer nebyl v Kralupech rozhodně poslední. Následující, tentokrát „výjezdní“ Open Mic organizátoři z Kralup chystají na sobotu 30. června – bude v Mělníku – restaurace U Jelínků (Mělník – Mlazice, ul. Českolipská 1456/91).

Další takovéto setkání se bude opět konat v Kralupech až na podzim.

J. Herain