Kulturní dění v regionu

Příběh lásky, která nesměla být naplněna…

Snímek „Zahradnictví“ míří do kin

Již legendární „Pelíšky“ se staly klasikou naší kinematografie. Autorský tandem, režisér Jan Hřebejk a scénárista Petr Jarchovský, se rozhodl natočit trojdílnou ságu „Zahradnictví“, která časově předchází tomuto filmu. První díl této trilogie nazvaný „Rodinný přítel“, který se natáčel i v parku veltruského zámku, nyní míří do našich kin. Děj tohoto snímku se odehrává ve čtyřicátých letech minulého stole v období tzv. Protektorátu Čechy a Morava a je příběhem lásky, která nesměla být naplněna.

Kralupské kino Vltava jej nabídne divákům v pátek 28. dubna od 19 hodin kdy se uskuteční premiéra tohoto snímku, a rovněž v sobotu 29. dubna od 20 hodin. Premiéry se zde zúčastní i hosté, kteří se na filmování podíleli a zdejší kino bude jediné z jednosálových, kde se uskuteční beseda s diváky.

kralupy-kino

 

V Klecanech si připomenou výročí atentátu na Heydricha

V letošním roce si připomeneme 75 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Hendricha. Město Klecany při této příležitosti a zároveň v rámci oslav 72. výročí od konce války pořádá slavnostní vernisáž výstavy k těmto výročím. V sobotu 29. dubna ve 14 hodin tak bude v obřadní síni V.B.Třebízského na Městském úřadě znovuotevřená výstava „Klecany v období let 1930-1945“, která měla svojí premiéru před dvěma lety u příležitosti 70. výročí od konce II. světové války.

Nebude však chybět ani bohatý doprovodný program. Od 13 hodin bude na náměstí Třebízského přehlídka historických válečných vozů vítězných armád, které představí Old Car Rengers a další milovníci historické vojenské techniky. K tanci a poslechu zahraje Big band Gymnázia a Hudební školy hl. města Prahy. Oslavy budou pokračovat i v místní restauraci „U Mlsnýho bejka“ kde bude podáváno dobové menu a chybět nebudou ani kostýmy, jenž se nosily na konci války.

 

klecany-oslava1

 

Sezónu Na Staré štaci opět zahájí Revival Swing Band

Kulturní a společenské zařízení Jazzová zahrada Na Staré štaci v Libiši sloužící k dobré pohodě, k odpočinku i relaxaci zahajuje novou sezónu hudebního setkávání. Jak se již stalo dlouholetou tradicí, tak to bude opět čarodějnickým rejem. V neděli 30. dubna již od 17. hodiny si proto zde dají sraz malé i velké čarodějnice i jejich protějšky aby zde oslavily svůj svátek.

A když oslava, tak přece s muzikou. O to se postará domácí kapela REVIVAL SWING BAND PRAHA. Jedná se o hudební těleso s dlouholetou tradicí, neboť vzniklo již v roce 1979 a navázalo na známou dixielandovou skupinu Revival Club, působící v šedesátých letech na pražských jazzových scénách. Zakladatelé tohoto hudebního sdružení a stálými členy jsou manželé Jaroslava a Antonín Šilhavých, majitelé a provozovatelé tohoto kulturního zařízení kam budou opět mířit milovníci dobré muziky

REVIVAL SWING BAND PRAHA

libiš-čarodějnice

 

Do Staré Mydlárny zavítá jeden z nejlepších hráčů na foukací harmoniku i duo z Toskánska

V mělnickém klubu se představí další muzikant, který je jedničkou ve svém oboru. A nebude to nikdo jiný nežli Charlie Slavík.

Charlie je nejuznávanějším hráčem na foukací harmoniku u nás. Jako jediný Čech v historii se před čtyřmi lety zúčastnil prestižní mezinárodní bluesové soutěže IBC v americkém Memphisu, kde postoupil až do semifinále. Jeho schopnost použití foukací harmoniky napříč žánry dokládá celá řada hudebních nosičů, na kterých se jako sólista podílel. Samozřejmě hraje s mnoha domácími i zahraničními kapelami a poslechnout si jej možno nejenom v naší republice či v Evropě, ale i v USA. Kromě aktivního hraní je i vyhledávaným lektorem na různých muzikantských workshopech.

V současné době vystupuje se svým novým projektem „Charlie Slavík Revue“ v němž se snaží přiblížit blues evropskému publiku. Je to blues ve všech jeho odstínech, v autentické podobě a s nespoutanou energií. Zahrané tak, jak to umí jenom málokdo. Dotýká se přitom i tenkého pomezí blues a příbuzných žánrů jako je soul, swing a doo-wop. Vlastní tvorba, která tvoří nedílnou součást repertoáru kapely, je při vystoupeních proložena slavnými bluesovými skladbami. Jeho kapela je hvězdně obsazena mladou generací hudebníků, takže jeho koncerty dokáží vytvořit tu správnou atmosféru.

Tento pátek tento svůj nový projekt poprvé představí i v mělnické Staré Mydlárně. Takže nenechme si ujít skvělou bluesovou show, která se jen tak nevidí a zejména neslyší… Charlie Slavík má totiž blues jednoduše v krvi.

A sobotní večer bude patřit poloakustickému duu ze slunné Itálie. Neratovická „Joplinka“ Táňa Poláčková sem přiváží své přátele, které poznala během svého působení v této zemi. Kytarista a zpěvačka Barbara společně s dalším, kytaristou Andreou se dali dohromady před rokem a úspěšně v klubech i hospůdkách po celém Toskánsku. Nyní poprvé vystoupí i v České republice kde jejich první zastávkou bude i mělnická Mydlárna. Hrají především převzaté songy od Guns n Roses – Knockin on heavens door či dalších italských rockových kapel. Samozřejmě, že pár songů přidá i Táňa coby „host“ tohoto sympatického dua. Není pochyb o tom, že to bude pro mnohé příjemné zakončeni mělnické Vinné noci.