Očkování ve Středočeském kraji

Regionální tisková zpráva

Očkování ve Středočeském kraji: pro je dle aktuálního
průzkumu 85 % dotázaných
Praha, 27. dubna 2017 – Otázku vakcinace řeší v rodinách především ženy. Podle aktuálního průzkumu* je 85 % žen ze Středočeského kraje jasným zastáncem povinného, ale i vybraného nepovinného očkování. V kategorii dobrovolného očkování je ve Středočeském kraji nejvyšší zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě, žloutence typu A, rakovině děložního čípku a proti zákeřným pneumokokovým infekcím.

Současná epidemie spalniček, která se šíří Evropou, opět otevřela diskusi k tématu očkování. V průzkumu, realizovaném mezi ženami, které ve většině rodin fakticky řeší otázku kolem vakcinace, se ukázalo, že s povinným očkováním souhlasí ve Středočeském kraji 85 % dotazovaných, nevyhýbají se ale ani vakcinaci nepovinné.

Očkování

Více než čtyři z deseti dotazovaných žen dokonce uvedly, že plně respektují názor dětského lékaře a volí vakcinaci, která je jim pro jejich děti doporučena. Více než polovina žen buď již své děti očkovala, nebo určitě bude očkovat proti klíšťové encefalitidě (57 %), žloutence typu A (53 %), rakovině děložního čípku (53 %) a pneumokokové infekci (51 %). Zájem je ale i o očkování proti meningitidě, planým neštovicím a rotavirovým infekcím.

* O průzkumu

Průzkum byl realizován s využitím platformy Ipsos Instant Research. Sběr dat probíhal on-line formou v dubnu 2017. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 525 respondentek v ČR, v reprezentativním zastoupení podle věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání.

Kontakt: Martina Vokrouhlíková, Native PR, Záhřebská 23, 120 00 Praha 2,

tel: 221 592 450, email: martina.vokrouhlikova@nativepr.cz

Infografika v podobě PDF: očkování pneumokok