„Každej ví, že pyramidy postavili ufoni. Naši chlapi by v životě nic takovýho nezvládli.“

Toto mimo jiné zazní v divadelní hře Petra Kolečka „Kleopatra“ , kterou má ve svém repertoáru pražské divadlo La Fabrika kde měla premiéru v lednu roku 2018. Egyptská královna Kleopatra. Její životní osud se stal námětem mnoha knih jak vědeckých, tak populárních, řady divadelních her či filmových zpracování.

A právě jednou z nich je i výše uvedená inscenace. Královna Kleopatra a její tři osudoví muži. Žena, která se narodila s úkolem uchránit starobylou a oslabenou říši před maskulinním militantním Římem, ale život si zkomplikovala ještě těžším úkolem…Chce opravdového chlapa. Byť jenom na jedinou vteřinu. Protože taková vteřina opravdové lásky může vyvážit věčnost plnou tzv. buzen v žabkách.

Mělnická rodačka, jenž má ke svému rodišti stále vřelý vztah a především skvělá herečka Jitka Čvančarová se zde představí jako slavná starověká femme fatale. A frontman dnes již legendární kapely Chinaski, zpěvák a kytarista Michal Malátný v trojroli oněch osudových mužů jejího života. Oba tak nabídnou netradiční pohled na legendární příběh v kulisách, v nichž se prolíná starý Egypt s moderní dobou. A v neposlední řadě i písničky Michala Malátného v podání obou interpretů podtrhují onu originalitu představení.

Jeden z kritiků Pavel Šimer o hře napsal:„Petr Kolečko dokáže velké hrdinky dramatu či historie přiblížit dnešním ženám a společnosti, jeho humor navíc funguje nejen jako prostředek k pobavení, ale i jako nástroj významu. Historická fakta jsou stavěna do vtipných a často překvapivých souvislostí. Režijně vhodně postavená inscenace drží pohromadě. Oba herci se stylu humoru přizpůsobili.“

O tom se jistě přesvědčí i mělničtí diváci, kteří ve středu 30. září v 19 hodin zavítají do Masarykova kulturního domu.

mar