DÝŇOVÝ KRÉM S CHILLY, LIMETKOU A KOKOSOVÝM MLÉKEM

DÝŇOVÝ KRÉM S CHILLY, LIMETKOU A KOKOSOVÝM MLÉKEM

Dýňový krém je ideální pokrm do chladného, zimního počasí. Zahřeje člověka jak na žaludku, tak na mysli a jeho hlavní výhodou je, že vám nezabere moc času na přípravu.

 Seznam surovin

2 menší dýně 

3 mrkve 

2 červené/ žluté cibule 

3 stroužky česneku 

1-2 chilly papričky (podle toho jestli mate rádi pálivé) 

2 limetky

400ml zeleninového vývaru 

60ml bílého vína

100ml kokosového mléka 

Sůl

Pepř 

Olivový olej 

 

Postup 

1. Rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm do zlatova cibulku. 

2. Přidáme dýni a mrkev nakrájenou na menší kousky. Máte-li dýni hokaidó nemusíte ji loupat. 

3. Když je dýně s mrkví lehce osmahnutá, přidáme k ní půlku chilly papričky a česnek, který nakrájíme na plátky nebo rozbijeme nožem.

4. Všechno společně promícháme aby se propojily všechny chutě a následně zalijeme vínem, které necháme vyvařit. 

5. Po vyvaření vína všechno osolíme a opepříme, zalijeme vývarem a rozvaříme dýni s mrkví doměkka. 

6. Když je dýně s mrkví rozvařená, odlijeme si 1/3 vývaru do misky vedle. Hlavně nevylívat! Přidáme kokosové mléko, které si lehce ohřejeme, aby se nám nesrazilo. 

7. Všechno rozmixujeme tyčovým nebo stolním mixérem. Podle potřeby přidáme vývar který jsme si odložili, kdyby byl krém moc hustý. 

8. Vymačkáme šťávu z limetek a vmícháme postupně do krému, šťáva dodá krému svěžest. 

9. Hotový krém ochutnáme, podle chuti dosolíme, dopepříme a dokyselíme. 

10. Krém ozdobíme smetanou, olivovým olejem a můžeme podávat. 

Dobrou chuť!

Recept pro Vás napsal

Dave Jakubička

Šéfkuchař nově otevřeného bistra Andy´s bistro Mělník, kde nyní ukazuje nový směr mělnické gastroscény.
Kuchařem se vyučil v brněnské restauraci Balaboosta, kde se po dvou letech a mnoha zkušenostech vypracoval na pozici hlavního kuchaře. Následně přijal pracovní nabídku v hostinci Slunečnice, kde působil na pozici suchef 4 let. Kromě klasické práce v kuchyni se často podílel na organizaci a přípravě cateringů a dalších společenských akcí spojených s gastronomií.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter