Nový „upír“ Bohuš Matuš podpořil dárce krve

Zpěvák Bohuš Matuš patří ke stálicím naší hudební scény a jeho příznivci bez ohledu na stáří a pohlaví na jeho vystoupení plní koncertní sály . O svých Vánocích i pracovních plánech hovořil v rozhovoru pro měsíčník Mělnicko po vystoupení pro dárce krve v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích v Praze.

 

Advent je cítit na každém kroku, kvapem se blíží konec roku, a tak se nabízí otázka co ty a Vánoce?

I když to zatím příliš nevypadá na to, že bych měl o Vánocích příliš klidu – momentálně se připravuji na zbrusu novou a také velmi těžkou roli v muzikálu Ples upírů, s níž mám opravdu plné ruce práce, budu se snažit alespoň částečně si jich užít. Kromě toho účinkuji v muzikálu Fantom operety a koncertuji. Jen v tomto měsíci mám 23 vystoupení, a tak věřím, že na Štědrý den si trochu oddychnu. Vánoce mám totiž velmi rád.

Máš nějaký vánoční rituál?

Dá se to tak říct.  Pod stromečkem musím mít pokaždé svou babičku. Kdybys viděl, jak krásně umí balit dárečky! Na Štědrý den odpoledne se rok co rok toho ujme a jsou tak krásné, že si je potom nechci ani otevřít, abych neponičil její originální vazbu. Bez babičky a jejích šňůrek na dárcích by to prostě nebylo ono. Jinak každoročně vlastnoručně připravuji bramborový salát. Žádná specialita. Místo majonézy jogurt, kvalitní šunka. Toť vše. Nedávno jsem se setkal s tím, že lidé do něj přidávají jablka či dokonce švestky. Mezi takové gurmány zase nepatřím.

Vzpomněl by sis na svůj nejmilejší dětský dárek?

Jako malý kluk jsem si přál autíčko na dálkové ovládání, které jsem ale stále marně vyhlížel. Ve dvanácti jsem jezdil závodně na kole a byly mi od Ježíška slíbeny brzdy. Hrozně jsem se na ně těšil. O Vánocích jsem pod stromečkem skutečně viděl krabici s obrázkem kýžených brzd na kolo. Dychtivě jsem se k balíčku vrhl, otevřel a víš co v něm bylo?! Autíčko na dálkové ovládání.

Máš za sebou úspěšný galakoncert v pražské Hybernii. Jak se vydařil?

Skvěle. Sál byl k prasknutí a písničky Karla Svobody se publiku líbily. Co víc si přát? V programu vystoupila Evička Pilarová, Felix Slováček a vítězka poslední řady SuperStar Sabina Křováková za doprovodu Golden Big Bandu Praha Petra Soviče.

V Hybernii zněly skladby ze Svobodovy dílny, které složil pro jiné zpěváky, ve tvé vynikající interpretaci. Dočkáme se i tvých vlastních skladeb?

To bych velmi rád. Mám svůj Bohuš Matuš Band a spoustu vlastních písniček, věřím, že mi někdo udělá koncert právě z nich a nemusel bych na něm zpívat hity jiných zpěváků.

K Vánocům patří i charita. Ani té se nestraníš…

To je pravda. Pokud mohu, rád pomohu dobré věci. V minulosti jsem vystoupil nesčíslněkrát na benefičních koncertech, ať už to bylo pro děti z dětských domovů a seniory, nemocné děti, handicapované. Zrovna dnes jsem opakovaně podpořil projekt Magistrátu hlavního města Prahy Srdce na dlani, který je určen  obyvatelům domovů seniorů a také oceněným vzorným pracovníkům
těchto zařízení, kteří o seniory pečují.

Otto Lokaj