Karel Kasáček: Ve fotbale mohou uspět jen ti zodpovědní

Každý sportovní klub a oddíl – fotbalisty nevyjímaje – vychovává svoje následovníky, v nichž bude jednou pokračovat jeho historie. Nejinak tomu je i v případě FC Mělník. I tady věnují patřičnou pozornost dětem a dorostu, z něhož budou jednou čerpat posily pro svůj základní kádr. O trenérské práci jsme se bavili s trenérem Karlem Kasáčkem.

V klubu jako trenér mladších žáků působíte už šest let. Jaké kategorii se věnujete?

Jedná se o děti narozené v rozpětí let 2004 – 2006, tedy ve věku 10, 11 a 12 let. Na starosti mám v současné době 22 chlapců a práce s nimi je někdy dost náročná. Fotbal je sportem, který má poměrně tvrdá pravidla i kritéria a uspět může především ten, kdo je sám k sobě i ke svému klubu zodpovědný. Od svých svěřenců vyžaduji dodržování životosprávy, dobrý prospěch, zodpovědnost, dobrý přístup k fotbalu jako takovému.
A toto samozřejmě nevyžaduji pouze od svých svěřenců, ale také od jejich rodičů. Za to jim ale můžeme v klubu nabídnout to nejlepší – hrajeme totiž fotbal na úrovni

Co si pod tím mohou čtenáři představit?

Třeba právě s mladšími žáky nyní šíříme dobré jméno fotbalu a klubu v krajském přeboru. Zatím máme uhrané třetí místo v kraji, kdy moji svěřenci dokázali hru přetavit osmkrát ve vítězství a pouze jednou prohráli.
V roce 2015 jsme celkově skončili v žebříčku na pěkném 4. místě. Letos ale chceme víc, máme také druhého nejlepšího střelce soutěže. A o naše svěřence projevují zájem takové prvoligové týmy jako Mladá Boleslav nebo pražská Dukla.

Trenérská práce s dětmi a mládeží není jednoduchá. Fotbal, kromě časových nároků, disciplíny, zodpovědnosti, klade na děti a jejich zástupce nároky i finanční. Jak je to ve vašem klubu?

Co se peněz týká, děti hradí FC Mělník pouze členské příspěvky, ostatní vybavení a jiné náklady se snažím zajistit prostřednictvím sponzorů. Pokud se chce dítě nebo jeho rodiče posunout v kariéře dál, je nutné počítat s určitými investicemi. Krajský přebor, který hrajeme, je něco jiného než například soutěž okresního formátu.

Pokud by tedy měl někdo zájem přijít se podívat, jak to v našem klubu vypadá, jaké máme zázemí a jaké jsou možnosti dalšího rozvoje a kariérního růstu malých fotbalistů, máme pro všechny zájemce dveře
otevřené. Navíc se tady děti i rodiče dozvědí více nejen o samotných trénincích, ale seznámíme je také s dalšími aktivitami, které pro své svěřence připravujeme.

Které to jsou?

Pochopitelně že fotbal nejsou jen zápasy a trénování, jde tady o skupinku stejně smýšlejících lidí, kteří by se na sebe měli spolehnout ve všech situacích a společně chtějí něčeho dosáhnout. Stejně jako ostatní sportovní kluby i FC Mělník se snaží fotbal pro mladé trochu zatraktivnit. Prostřednictvím společných akcí
poznáváme lépe jeden druhého, zaměřujeme se na fyzičku a mělo by to být na našem společném výsledku
vidět.

Co se dalších aktivit týká, máme letní soustředění – a zimní je v přípravách – a dále jezdíme na turnaje, absolvujeme přátelské zápasy, spolupracujeme s prvoligovými ýmy – Slavia Praha, Mladá Boleslav a Dukla Praha. Mezi nejzajímavější klubové akce, které připravujeme pro naše kluky, bude patřit mezinárodní fotbalový turnaj v Holandsku, kam bychom měli vyrazit v květnu 2017.

S dětmi z klubu jste měli také letní soustředění v Byšicích ve Starém mlýně. Jak probíhá podobná akce?

Zaměřili jsme se na kondičku a herní techniky. Trénovali jsme čtyřikrát denně, na rozcvičku jsme si zaběhli
čtyři kilometry, k tomu měli skvělou stravu, abychom doplnili ztracenou energii. Čas zbyl i na koupání,
odpočinek a osobní volno. Po týdnu mají moji svěřenci opravdu výbornou fyzičku a na jejich výkonech na hřišti je to znát.

FC Mělník má stejně jako jiné fotbalové kluby zájem o posílení členské základny a do svých řad hledáte chlapce, kteří jsou na tento sport nadáni a vědí, že by chtěli udělat ve své sportovní kariéře další krok směrem výš a navíc klub dobře reprezentovat. K tomu se jim snažíte vytvořit veškeré předpoklady…

Záměrem dobrého klubu je především výchova mládeže. Svoje odchovance potřebujeme právě proto, aby úroveň klubu měla stoupající endenci a aby bylo možné otevírat před hráči další možnosti. Navíc mít vlastní výtečné hráče v kádru je cílem a snem každého klubu. A tomu podřizujeme všechen čas a úsilí. U FC Mělník platí to, co u ostatních klubů – čím víc nadaných dětí, tím vyšší šance, že budeme mít v budoucnu možnost
vybírat si kvalitní hráče. Od toho se pochopitelně odvíjí výsledky, a to všechno se zase odrazí v základně.
Prostě i tady platí, že všechno souvisí se vším.

Se mnou při výchově fotbalového mládí spolupracuje asistent Dohnal a vedoucí týmu paní Douděrová. Do
aktivit kolem klubu se snažíme zapojovat nejen děti, ale i jejich rodiče – zatím se nám to daří, protože nás práce s dětmi baví. Pokud tedy má některý chlapec jakéhokoliv věku zájem o spolupráci, chtěl by si prohlédnout zázemí klubu FC Mělník nebo má pocit, že by chtěl doplnit naše řady, je zodpovědný a pracovitý a má herně co nabídnout, rozhodně budeme rádi, pokud se s námi spojí. Rádi ho uvítáme a je na něm, aby ukázal, jak moc to s fotbalem myslí vážně a co v něm je – my mu pro jeho budoucí kariéru vytvoříme ty nejlepší podmínky.

Dana Duchoslavová