Lada Růzhová: ,,V příštím roce oslavíme 90 let výročí od vzniku naší firmy”

Lado, vaše rodinná firma slaví letos 25 let od restituce v roce 1992, jaká byla vaše cesta, čeho se vám podařilo společně dosáhnout a jaké jsou vaše plány do budoucna?

Cesta byla velmi dlouhá, před 25 lety dostala firmu do vlastnictví manželova rodina, trvalo to, než jsme se společně dohodli se všemi příbuznými, dnes už je konečně firma v jedněch rukou. Plány do budoucna jsou velké, záleží, co všechno jsme schopni vydržet fyzicky i psychicky. Chtěli bychom především vše zmodernizovat, udělat z výrobny i z jídelny moderní podniky, to je náš výhled.

Vaše jídelna prošla v nedávné době rekonstrukcí, pochvalují si zákazníci tuto změnu?

Jídelna prošla zatím malou rekonstrukcí, čeká nás ještě oprava střechy, topení a sociálního zařízení. Stále máme, co opravovat. Zákazníkům se změna líbí, takže rozhodně budeme pokračovat dál. Neusínáme na vavřínech.

Nabídka jídel ve vaší jídelně se odvíjí převážně od české kuchyně, v nedávné době jste však zařadili do jídelníčku i vegetariánská jídla, co vás k tomu přimělo a jaký je jejich úspěch? Přemýšlíte i o veganské nabídce?

Česká kuchyně je pro nás základ. Jsme zařízeni jako typ samoobslužné jídelny, sem rozhodně nepatří nějaké minutky, vše se musí uvařit a rychle vydat. Vegetariánské jídlo jsem zavedla na popud své dcery, která se stala vegetariánkou před 5 lety. Sháněla jsem pro ni různé recepty, které by jí nahradily maso a potřebné vitamíny. Když už jsem vařila tyto recepty doma, řekla jsem si, proč nevařit vegetariánská jídla i v jídelně, poptávka po nich totiž byla. Některá jídla vaříme pouze vegetariánská, některá i veganská. Pokud si někdo objedná den předem veganský pokrm, jsem schopna k tomu jídlo přizpůsobit. To samé platí i o bezlepkové stravě, pokud jsme požádáni o přípravu bezlepkové stravy, vyjdeme lidem vstříc, máme dvě takové zákaznice, které to využívají. Vše záleží na domluvě.

Jak ocenili zákazníci jídelny nové ekologické bio-krabičky a bio-tašky ve kterých teď prodáváte jídlo s sebou? Jaká je jejich výhoda a šetrnost k přírodě? Plánujete tyto bio-krabičky zařadit i “Na Váhu” s lahůdkami?

Ohlas byl veliký, ani jsem to sama nečekala a měla jsem z toho velkou radost. Bála jsem se, že lidé nebudou spokojeni s cenou, jelikož bio-tašky jsou cenově dražší. Ekologické obaly se skládají z třtiny, papíru a škrobu. Musím ale upozornit, že bio-krabičky fungují pouze jako přenosný obal, nejde v nich uskladnit jídlo na delší dobu, lze v nich jídlo ohřát v mikrovlnce nebo uskladnit v mrazáku, ale uchovat v lednici 2-3 dny rozhodně nejde. Bio-tašky chceme určitě zařadit i do Lahůdek ”Na Váze”.

Vaše firma je vyhlášená na cateringy. Jaké typy rautů si u vás mohou zájemci objednat a jaké jídlo na nich nabízíte?

Cateringy se v poslední době velmi rozmohly. Pro nás je prvotní výrobna a jídelna. Tvorbu cateringů jsme započali na plesech Seifertovy školy, kde nás požádali o první raut, od té doby máme stále více zájemců. V současné době děláme rauty pro firemní akce, svatby a rodinné oslavy. Máme tolik zájemců, díky kterým jsou téměř všechny termíny na rok 2018 již plné.

Čím jsou například specifické svatební rauty?

Na svatbách zařizujeme kompletní výzdobu stolů, rauty sladíme dle přání zákazníka do konkrétní barvy, jsme schopni udělat téměř cokoliv, vše záleží na domluvě. Na všech rautech jsme vždy přítomni, někdy je to pro nás však časově náročné.

Kavárna Julie, kterou provozujete v prostorách Masarykova kulturního domu se pyšní širokou nabídkou mělnických vín. Jaká vína můžete svým zákazníkům doporučit a co jiného kromě vín nabízíte v kavárně k občerstvení?

Kavárna je takové naše nejmladší dítě. Co se týče vína, tak na něm si velmi zakládá manžel, máme zde velkou nabídku vín i sektů od známých mělnických vinařů. Ta nabídka je ohromná a stále doplňujeme nová vína. Také nabízíme pestrou nabídku rumů, asi 20 druhů, například z Karibiku, Jamajky nebo Venezuely. Každý den do kavárny dodáváme naše čerstvé chlebíčky, nesmí zde chybět ani dobrá káva. V kulturním domě stále přibývají akce a velmi to tam “žije”.

Členové vaší rodiny fungují ve vaší firmě jako tým, je hezké vidět, jak se každý nějakým způsobem zapojuje do vašeho společného podnikání, plánujete do budoucna dodržovat tuto rodinnou tradici?

Každopádně chceme dodržovat rodinnou tradici. Syn ve firmě pracuje již na hlavní pracovní poměr ve výrobně a zaskakuje i v jídelně. Dcera pomáhá s účetnictvím, v kavárně a jako barmanka na plesech. Na rautech musíme fungovat celá rodina jako tým. V příštím roce oslavíme společně 90 let výročí od vzniku naší firmy, je to vlastně 90 let od roku 1928, kdy první Růzha, co přišel na Mělník, získal živnostenský list na prodej sádla.

Tak přeji hodně úspěchů a krásné jubileum!

Děkujeme.

 

sad