Do Neratovic zavítala pojízdná chemická laboratoř v autobusu

Nadace Unipetrol společně se sdružením Eduteam, který provozuje jedinou mobilní polytechnickou učebnu v České republice, navštívila v polovině listopadu Neratovice. EDUbus si měli možnost prohlédnout žáci obou zdejších základních škol. Po celý den byl součástí prohlídky také hodinový chemický seminář, který předem objednali učitelé. Jediná chemická učebna na kolech v České republice přibližuje malým i velkým návštěvníkům skryté krásy chemie jako atraktivního studijního a kariérního oboru.

EDUbus je mobilní polytechnická laboratoř, která připravila program pro mateřské, základní a střední školy. Jedná se o ojedinělý vzdělávací projekt, který popularizuje polytechnické obory pomocí speciálních výukových metod, moderních technologií a atraktivního prostředí. Cílem je motivovat žáky, rodiče a laickou veřejnost k hlubšímu poznání technických a přírodních věd. Zároveň je připraven odborný program pro pedagogy, který je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. „Naším cílem je seznámit děti i pedagogy s odlišnými možnostmi výuky chemie a s novými postupy. Návštěvníci uvidí moderní vybavení, které by mělo být i ve školách. Chceme vzbudit zájem u zřizovatelů škol, aby takovéto vybavení do škol také pořídili,“ komentuje Jiří Havlík, šéf Eduteamu, který dodává: „EDUbus je plně samostatný, má vlastní dieselový agregát, stolitrovou nádrž na vodu, stačí mu vlastně jen vhodné místo pro zaparkování.“

Nadace Unipetrol podporuje návštěvy EDUbusu finančně. “Jedná se o skvělý nástroj, jak oslovit a zaujmout žáky již na základních školách, a motivovat je k dalšímu studiu chemie,“ říká Julie Růžičková, ředitelka Nadace Unipetrol. „Pedagogové si dopředu vybírají z nabídky tematických seminářů EDUbusu, které pak žáci školy absolvují. Pro mnohé žáky je to první zkušenost s prací v laboratoři,“ dodává Julie Růžičková. Pro mladší žáky je připraven seminář na téma atmosférický tlak a změny objemu vzduchu. Starší děti se mimo jiné seznámí s oxidem uhličitým, jako typickým plynem kolem nás. Smyslem je, aby si děti mohly vše také vyzkoušet i doma.

„Děkujeme posádce EDUbusu za práci s našimi žáky. Akce bavila žáky i učitele. Rádi bychom zapojili i další žáky, kteří zůstali ochuzeni o vítanou příležitost, jak poutavě zpestřit učivo a proto uvítáme další návštěvu EDUbusu,“ shrnuje František Štěrba, zástupce ředitele Základní školy Ing. M. Plesingera.

„Děti pracovaly pod vstřícným vedením ochotných a trpělivých lektorů, kteří nejprve vše srozumitelně vysvětlili a následně dětem pomáhali při zvládání daných úkolů. Všechny výsledky žáci zaznamenávali do předem připravených pracovních listů. Nejvíce děti ocenily využití moderních technologií pomocí Pasco přístrojů. Program se všem velice líbil a byl nastaven úměrně schopnostem a dovednostem našich žáků,“ hodnotí návštěvu Miloslava Lamačová, ředitelka Základní školy Neratovice.