Newsletter Jana Hamáčka

Vážené přítelkyně, vážení přátelé,

vítám vás v novém roce, do kterého vám všem přeji hlavně pevné zdraví. „Covidový” rok 2020 potvrdil, že zdraví je to nejcennější. Doufám, že letos epidemii zvládneme a na všechna nutná omezení budeme v následujících letech už jen vzpomínat!

Cestou ke splnění přání pevného zdraví i k normálnímu životu bez restrikcí nebo strachu, že kvůli covidu skončíme na přístrojích v nemocnici, je očkování. Proto vás všechny prosím, nechte se očkovat, jakmile to bude možné! A své blízké, kamarády, kolegy, známé varujte před těmi, kdo šíří bludy buď z hlouposti, nebo dokonce ze zlého úmyslu. Najdou se bohužel i ve sněmovně. Ale tady jde o zdraví, ne o politiku!

Vláda má plán, kde a kdy koho očkovat, Ústřední krizový štáb pracuje (nejen) na tom, aby všichni věděli, co mají dělat a byl dostatek materiálu, jako jsou stříkačky nebo jehly.

Rok 2020 na Ministerstvu vnitra

Minulý rok byl na „mém” ministerstvu vnitra ve znamení epidemie. Od toho, co máme na starosti – aby fungovala policie, hasiči nebo státní správa či volby ve složitých hygienických podmínkách přes krizové řízení až po věci, které vnitro na starost nemá. Jako když jsme na jaře dokázali zajistit roušky, respirátory a další ochranné pomůcky pro celou republiku. Patří dík všem hasičům, policistům, pošťáků a všech dalším kolegyním a kolegům v rezortu za to, jak to zvládli.

Rok 2021

Rok 2021 znamená pro vnitro řadu výzev. Například dotáhnout úpravu krizové legislativy tak, aby lépe „pasovala” na jiné krize než povodně. Úpravy navrhované MV počítají s celostátním stavem nebezpečí, „slabším” stupněm, aby vláda nemusela kvůli některým opatřením vyhlašovat hned stav nouze. A odpadnou pak snad některá nedůstojná sněmovní představení opozice, která si řešení krize někdy plete s volební kampaní.

Epidemie rovněž potvrdila nutnost digitalizace veřejné správy, do sněmovny jsme poslali řadu norem, jež digitalizaci posune o obrovský kus dopředu. Ať už jde o sdílení informací mezi úřady, aby je „obíhala data, ne lidé”, nebo elektronické sbírky zákonů nebo vyhlášek krajů a obcí.

A především nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Vnitro má na starosti jejich organizaci. Jsem přesvědčen, že pokud nás bude epidemie trápit ještě na podzim, kolegové to zvládnou stejně jako loni, kdy voliči pozitivní na covid mohli volit buď z auta, nebo u speciálních volebních komisí.

Volby budou pro sociální demokracii výzva přesvědčit voliče, že jsme strana, která snad už jako poslední hájí zájmy voličů. Bude to na nás na všech.

 

Dejme si do nového roku předsevzetí, že budeme aktivně hájit náš program. Důchodovou reformu, která srovná důchody mužů a žen, oddělí základní důchod a zásluhovou část nebo umožní dřívější odchod do penze těžce fyzicky pracujícím lidem. Nebo hájit náš názor na daně – že důchody a kvalitní veřejný servis nejsou zadarmo, takže je nutné posílit příjmy státu, třeba zavedením bankovní daně nebo progresivním zdaněním.
Nechme blbou náladu a pesimismus v roce 2020 a do roku 2021 pojďme s optimismem a energií. Potřebujeme jich koňské dávky! 🙂

 

Váš Honza Hamáček