Přichází chřipkové období, přinášíme vám rady, jak ho zvládnout bez úhony

Máme tady podzim a s ním přichází chřipkové období. Důležitá je prevence, přinášíme vám pár rad, které vám pomohou vyhnout se nachlazení.

Čerstvý vzduch

S podzimem přichází chladné počasí a časté výkyvy teplot, proto většina lidí zůstává při každé příležitosti doma. V uzavřených vytopených místnostech se drží nejvíce virů a bakterií, proto je nutné časté větrání místností. Zdravý pobyt na čerstvém vzduchu posílí vaší imunitu, nezapomeňte se ale oblékat teple a přiměřeně počasí.

Pozor na alkohol!

Alkohol oslabuje váš imunitní systém. Pokud cítíte, že jste nachlazení, raději se mu vyhněte. Dále také omezte pití kávy, která obsahuje kofein, ten vás dehydratuje. Při chřipce je důležité dodržovat pitný režim, hlavní tekutinou by měla být stolní voda, které byste měli vypít cca 2 litry denně, dále ovocné nebo zelené čaje, pozor ale na silný černý čaj, který zvyšuje vylučování tekutin z organismu.

Doplňovat vitamíny

Nezapomeňte doplňovat vitamíny, zvláště pak Vitamín C, který pomáhá vytvářet protilátky a zmírňuje příznaky chřipky. Jezte dostatek ovoce nebo pijte ovocné šťávy.

VITAMÍN C obsahuje: černý rybíz, grapefruit, citrusové plody, hroznové víno, zelí, kapusta

Citronová šťáva

Citronová šťáva je zázračná. Díky vitaminu C a vysokému obsahu antioxidantů, který citron obsahuje, je voda s citronem skvělou prevencí proti nachlazením, posiluje imunitní systém a chrání tělo před infekcemi. Nejlepší je ji pít hned ráno na lačno, nastartuje váš metabolismus. Citronová voda pomáhá i při hubnutí, čistí pleť a detoxikuje organismus.

Česnek

Česnek působí jako přírodní antibiotikum. Smíchejte ho s medem a vyzkoušejte jeho léčivé účinky. Do malého hrníčku protlačte dva stroužky česneku, ty zalijte čtyřmi polévkovými lžícemi medu. Vše promíchejte a snězte.

Cibule

Z cibule si lze po domácku vytvořit cibulovou šťávu, která je účinná na bolest v krku. Nakrájejte jednu cibuli na plátky, dejte ji do hrníčku a zasypte cukrem. Nechte směs odležet na teplém místě, po dni cibule pustí svou šťávu, kterou můžete pít, tento sirup působí jako vynikající první pomocí na bolavé hrdlo.

Bezová šťáva

Bez je bohatý na vitamín A a C. Podporuje činnost srdce a plic, zlepšuje zrak. Vytvořte si domácí bio sirup. Na jeho přípravu budete potřebovat:

 

 

 

Zázvor

Zázvor obsahuje mnoho látek, které účinně bojují s viry, které způsobují chřipku a nachlazení. Má antibakteriální účinky a je také výbornou prevencí proti infekcím. Lze ho užívat čerstvý i sušený. Ze zázvoru si můžete udělat čaj, který se pije s medem, používá se i do jídla, do polívek, omáček, k masu nebo k sushi.

sad

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter