Dýňová sezóna

Dýně je nyní v sezóně a určitě by si ji nikdo neměl nechat ujít. Patří mezi velmi zásadité potraviny a tak prospívá našemu zažívání. Z 90% obsahuje vodu a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík). Dále také alfa a beta karoten a spoustu dalších vitamínů (C, E, B12).

Existuje mnoho druhů dýní, například máslová, Hokkaido, muškátová, špagetová atd. Tato zelenina je úžasně variabilní. Můžeme si ji jednoduše upéct na pekáči, rozmixovat z ní pyré, uvařit polévku či vyzkoušet ji na sladko. A než se rozhodneme, poslouží nám i jako krásná dekorace.

 

Polévka z máslové dýně 

4 porce:

3 lžíce olivového oleje

1 červená cibule, nadrobno

1 stroužek česneku, nadrobno

600 ml vody

750 g máslové dýně, oloupané, zbavené semen a nakrájené

1 mrkev, nakrájená

100 ml vývaru nebo bujón

1 chilli paprička, zbavená semen a nakrájená

1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru

1 lžička citronové šťávy

 

Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a 5 minut opékáme doměkka, pak přilijeme 5 lžic vody a vaříme, dokud se voda nevstřebá a neodpaří.

Přidáme dýni a mrkev a zvolna prohříváme. Přidáme zbývající vodu a vývar (bujón), přivedeme k varu a zvolna vaříme 15 minut.

Potom přidáme červenou chilli papričku, zázvor a citronovou šťávu a zvolna vaříme dalších 15 minut.

Polévku rozmixujeme ve stolním mixéru či pomocí tyčového mixéru dohladka. Při servírování můžeme pokapat olivovým olejem, přidat nadrobno nakrájenou petrželku, koriandr či posypat trochou slunečnicových semínek.

 

Tradiční dýňový koláč 

Těsto:

250 g polohrubé mouky

20 g moučkového cukru

1/2 lžičky prášku do pečiva

125 g hery (nebo másla)

sůl

1 vejce

1 lžička citronové kůry

Náplň:

2 vejce

4 lžíce javorového sirupu

3 lžíce medu

1 lžička skořice

2 lžíce zakysané smetany

2 lžíce citronové šťávy

400 g dýně oloupané, zbavené semen, nakrájené na kostičky

 

Dýni vaříme asi 20 minut dokud není měkká. Pak zcedíme a necháme vychladnout.

Na vál si nasypeme polohrubou mouku, přidáme sůl, cukr, prášek do pečiva a na sucho zamícháme. Dále přidáme heru, vejce, kůru z citronu a těsto zapracujeme.

Dýni vložíme do mísy, přidáme všechny suroviny na náplň a dobře rozmícháme (nejlépe mixérem).

Pečící formu si vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Z těsta vyválíme placku o něco větší než je forma. Těsto usadíme do formy a přečnívající kraje ořízneme. Dýňovou náplň vlijeme do formy a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Po vychladnutí můžeme dozdobit šlehačkou.

 

· Pečená dýně dodá skvělou chuť navíc každému zeleninovému salátu, ale výborná je i samotná třeba s domácím česnekovým dipem.

· Nezapomeňte na nadcházející Halloween a 31.10. si zapalte svíčku v té nejhrozivěji vyřezané dýni. Fantazii se meze nekladou.

 

Eva Stiborová

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter